به گزارش سایت ورزش بانوان؛ شاید بسیاری از ما تاکنون حتی نام ورزش “داژبال” را هم نشنیده باشیم اما اگر کمی اطلاعات در مورد این ورزش بدست آوریم، پی می بریم که بسیاری از ما علاقه زیادی به این ورزش داریم و در گذشته حداقل یک بار آن را تجربه کرده ایم.
بر همین اساس خبرنگار سایت ورزش بانوان با هدف کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ورزش و جایگاه آن در ایران و علاقمندی بانوان به این ورزش، به سراغ مسئول ارشد این رشته ورزشی رفت تا با او به گفتگو بنشیند.
«شرمین جباریان» رئیس انجمن ورزش داژبال در گفتگو با خبرنگار سایت ورزش بانوان در رابطه با این ورزش می گوید: داژبال ورزشی است که در کشورمان قدمت بسیار زیادی دارد. همان ورزش “وسطی” است که در گذشته و حال نیز بسیار پر طرفدار بوده و هست. در نقاط مختلف کشور این ورزش با نام های متفاوت از جمله وسطی، وسطا، وسط وسط، آرادابردی و… معروف شده و کار می شود.
او تصریح کرد: این ورزش ریشه ای ایرانی دارد. در قدیم در جنوب دریای خزر قومی به نام کاست ها بودند که کلمه داژبال از همانجا گرفته شده. «داژ» به معنای نگه داری و محافظت کردن است «بال» نیز به معنای دست است. در زبان لاتین نیز داژ به معنای گرفتن چوب است.
جباریان با اشاره به اینکه داژبال به چند شیوه بازی میشود،گفت: در انجن داژبال، داژبال وسطی و داژبال بین المللی داریم که روش بازی در آنها مقداری متفاوت است. داژبال بین المللی مانند داژبال خطی است که قبلا کار می شد و بسیاری از کشورها به همین صورت این بازی میکنند. برخی از کشورها نیز به روش داژبال وسطی بازی می کنند مانند انگلیس.
او خاطرنشان کرد: ورزش داژبال در سال 1387 با یکسری قوانین متحد الشکل توسط آقای خوش سرور (همسر بنده) نائب رئیس انجمن و دبیر کل کنفدراسیون غرب آسیا طراحی شد و به سازمان تربیت بدنی (وزارت ورزش و جوانان فعلی) ارائه شد. پس از آن تحتکارشناسیهایی که صورت گرفت این انجمن زیر نظر فدراسیون ورزش های همگانی کار خود را آغاز کرد.
جباریان افزود: در حال حاضر 12 دوره مربی گری و داوری درجه سوم در اقسان نقاط کشور برگزار شده و مخاطبان بسیار زیادی را در رده های سنی متفاوت به خود اختصاص داده است.
داژبال نیاز به فدراسیون دارد
رئیس انجمن داژبال فدراسیون همگانی، میگوید: از آنجایی که ورزش داژبال یک ورزش ایرانی است و قدمت بسیار زیادی دارد مطلع شدیم که این ورزش دارای فدراسیون جهانی و آسیایی است. مقر فدراسیون آسیایی این ورزش در فلیپین و فدراسیون جهانی آن نیز در کانادا مشغول فعالیت است.
او افزود: با رایزنی هایی که صورت گرفت توانستیم چند کرسی را کسب کنیم .در صددیم که فدراسیون آسیا با محوریت ایران شناخته شود. تمام تلاشمان این است که انجمن با حمایت فدراسیون ورزش همگانی و وزارت ورزش به زودی مانند ورزش کبدی و سایر ورزش های دیگر دارای یک فدراسیون باشد زیرا پتانسیل لازم را دارد.
او در خصوص مسابقاتی که تا به کنون برگزار شده است، میگوید: دو دوره مسابقات بزرگسالان در دو سال پیاپی در بخش آقایان و بانوان این مسابقات برگزار شد. همچنین در خصوص مسابقاتی که در پیش است در تاریخ 16 مرداد در رده سنی بزرگسالان، مسابقات آقایان و در 23 مرداد مسابقات بانوان را در پیش داریم. پس از آن انتخابی تیم ملی مشخص می شود که افرادب به اردوی تیم ملی دعوت خواهند شد. انشاالله برای مسابقات آسیایی نیز عازم ملبورن استرالیا هستیم با تصویب شورای برون مرزی در بخش آقایان و بانوان تیمی را اعلام میکنیم که امیدواریم در این مسابقات هر دو گروه کرسیهای بسیار خوبی را در این مرحله کسب کنند.
این ورزش با علاقمندان زیادی روبه روست
او در پاسخ به این پرسش که میزان مشارکت مردم و ورزشکاران را در این رشته چگونه میبینید،گفت: حضور مردم بسیار زیاد و پرشور است. تلاش کردیم این ورزش را در ارگان ها و نهادهایی همچون در وزارت بهداشت دانشگاه های آزاد، آموزش و پرورش، زندان ها، شهرداری ها و… گسترش دهیم. به این صورت ورزشکاران بسیار زیادی جذب شدند (تا در حوزه شرکت در مسابقات، داور، مربی فعالیت کنند) و نشان دادند که به این ورزش علاقمندند.
او در ادامه گفت: این رشته در رده های سنی متفاوتی (در 7 رده سنی؛ نونهالان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان، میانسالان، خانواده ها، پیشکسوتان) مسابقات برگزار می شود.
نائب رئیس گردشگری ورزشی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه در حال حاضر این بازی چقدر شناخته شده است و مردم از وجود ان اطلاع دارند، میگوید: این ورزش در ایران شناخته شده است منتها تحت عنوان ورزش وسطی رواج پیدا کرده است اما همه افراد با اسم اصلی آن یعنی داژبال آشنایی ندارند.
او تصریح کرد: به اعتقاد بنده این ورزش هنوز نیاز به معرفی و توسعه بیشتری در اقسان نقاط کشور دارد به همین منظور و برای اطلاع رسانی بیشتر، مرداد ماه امسال غرفه هایی در برج میلاد تدارک دیدیم.
او در پاسخ به این پرسش که نحوه مشارک بانوان در این ورزش چگونه بوده، میگوید: با توجه به اینکه در تمامی ارگان ها نماینده ای از خودمان داریم مشارکت بانوان بسیار زیاد بوده است.
یکی از موضوعاتی که موجب جذب بیشتر بانوان و سایر افراد شده وجود کمیته های داژبال در استان های مختلف که تحت پوشش هئیت ورزش های همگانی مشغول فعالیت اند و به نوعی این رشته را اشاعه می دهد.
او افزود: در هر کمیته دو نماینده از سوی بانوان و دیگری از سوی آقایان، محور گسترش این ورزش را بر عهده دارند.
علاوه بر این در بوستان بانوان استانهای مختلف همکاران ما مشغول توسعه این ورزش همگانی هستند. همچنین این ورزش هیچ ممنوعیتی ندارد و با پوشش اسلامی به راحتی می توان در آن حضور پیدا کرد. برای نشاط، شادابی و سلامت هر چه بیشتر بانوان با امکانات بسیار محدود نیز می توان بهترین بهره را از این ورزش برد.
جباریان با اشاره به لزوم فدراسیونی برای این ورزش می گوید: باتوجه به اینکه روش های بازی داژبال متفاوت است اما به طور کلی از لحاظ اصالت این بازی ریشه در خاک وطنمان دارد و جزو ورزش های بومی و محلی ایران است. برخی از رشتههای ورزشی را اروپاییها اقتباس کرده و به نام خود ثبت کردند و متاسفانه این بازی به اسم ایران و به عنوان فدراسیون به ثبت نرسید.مسئولان در صدد هستند که این ورزش دارای فدراسیون جداگانه شود تا موفقیت های بیشتری را بدست آورد. این موضوع به نفع ماست زیرا ایران لیاقت و پتانسیل مقام نخست و محوریت در آسیا را دارد.
او در پایان افزود: در آخر امیدوارم با چشم انداز و برنامه ریزی که در این رشته ورزشی داریم بتوانیم با نیروی انسانی بیشتر و انگیزه بالاتری به هدفمان (عقل سالم در بدن سالم است) برسیم.