تاریخ: ۱۳۹۵-۰۱-۲۳ شناسه خبر: 22022

در آستانه آغاز مسابقات المپیک ریو؛

حضور زنان ایرانی، نیم قرن بدون مدال در بازی‌های المپیک

مسابقات المپیک

در حالی که کمتر از چهار ماه به آغاز بازی‌های المپیک ریو پیش رو داریم، در این گزارش به حضور 50 ساله بانوان ورزشکار ایرانی در مهمترین رویداد ورزشی جهان پرداختیم.

به گزارش سایت ورزش بانوان؛ ایران تا المپیک رم فقط مردان را روانه مسابقات می‌کرد. در گزارش ذیل به نیم قرن حضور زنان در بازی‌های المپیک و نتایج به دست آمده در مسابقات می پردازیم.

المپیک توکیو

زنان ایرانی برای نخستین بار در المپیک ۱۹۶۴ توکیو فرصت حضور در این مسابقات را پیدا کردند. نازلی بیات ماکو، ژولیت گِوِرکُف و سیمین صفامهر در دوومیدانی از جمله بانوان حاضر در این رقابت ها بودند. همراهشان نیز دختر ۱۴ ساله‌ای به نام جمیله سروری در رشته ژیمناستیک حضور داشت.

آنها با سرپرستی خانم پارینه به توکیو رفتند. بیست و دوم مهر ۱۳۴۳ سیمین صفامهر در پرش طول شرکت کرد و آخر شد اما در هر حال اولین زن ایرانی در تاریخ مسابقات المپیک‌ لقب گرفت.

نازلی ۱۹ ساله در پرش ارتفاع، برای شروع در مرحله مقدماتی باید از روی مانع ۱۵۵ سانتیمتری می‌پرید که ناکام ماند. ژولیت ۱۹ ساله نیز همین نتیجه را در پرتاب دیسک و پرتاب وزنه تکرار کرد.

این نتایج ضعیف گویای سطح نازل کیفیت ورزش زنان در ایران بود، کسی هم توقعی از جمیله سروری ۱۴ ساله نداشت، چرا که او بدون مربی روانه توکیو شده بود و بین ۸۳ نفر در جایگاه ۸۲ قرار گرفت.

نتایج توکیو باعث شد سازمان تربیت بدنی در دو دوره متوالی از اعزام زنان به المپیک خودداری کند. در حالی که غیر از کشتی و وزنه برداری در سایر رشته‌ها نیز مردان با دست خالی از المپیک روانه کشور می شدند.

در آن زمان موانعی بر سر راه دختران ورزشکار ایرانی قرار گرفت که فرصت حضور در دو المپیک‌ مکزیکوسیتی و مونیخ را از آنها سلب کرد.

المپیک مونترال (شمشیربازی دختران)

موفقیت زنان ورزشکار در بازی‌های آسیایی تهران، مسئولین ورزش را مجاب کرد تا حداقل تیم شمشیربازی دختران را به مونترال اعزام کنند؛ تیمی که فاتح بازی‌های آسیایی شده بود.

شمشیربازی زنان در المپیک مونترال فقط در اسلحه فلوره برگزار شد. مهوش شفایی ۲۰ ساله که نایب قهرمان انفرادی بازی‌های آسیایی بود، در مسابقات تیمی در برابر شیلا آرمسترانگ آمریکایی، کارولا مانگیاروتی ( ایتالیا ) و هیلاری کاتورن از انگلستان برنده شد. گیتی محبان ۲۶ ساله چهار باخت را پشت سر گذاشت، اما آرمسترانگ از آمریکا را شکست داد. او در رقابت‌های تیمی هم موفق شد سه حریف انگلیسی و دو رقیب آمریکایی‌اش را مغلوب کند.

ژیلا الماسی ۲۲ ساله در برابر انریکوئز از پرتوریکو و ماکوفسکا از لهستان برنده شد و چهار پیروزی را نیز در رقابت‌های تیمی رقم زد.

مریم آچاک ۲۹ ساله با تجربه‌ترین عضو تیم بود. او فقط در رقابت‌های تیمی بازی کرد و توانست دو پیروزی کسب کند. ایران با شکست ۱۱-۵ مقابل آمریکا به کار خود در این مسابقات خاتمه داد.

بازی ایران و آمریکا مسابقه‌ای تاریخی است چرا که وقتی به پایان رسید، هیچ‌کس تصور نمی‌کرد تا ۲۰ سال آینده، واپسین حضور دختران ایرانی در مسابقات المپیک‌ باشد. ضمنا فعالیت رشته شمشیربازی هم برای یک دهه در ایران ممنوع شد!!!

المپیک آتلانتا

لیدا فریمان در المپیک سال ۱۹۹۶ آتلانتا و در رشته تیراندازی حضور داشت. لیدا بعداً گفت مسئولین وقت ورزش بدون توجه به تاریخ مسابقاتش که فردای افتتاحیه بود، او را به عنوان پرچمدار برگزیده بودند. به همین خاطر بدون استراحت و فقط با سه ساعت خواب، بین ۴۹ نفر در رده ۴۶ قرار گرفت.

المپیک سیدنی و المپیک آتن

در المپیک سیدنی سال ۲۰۰۰ منیژه کاظمی از رشته تیراندازی شرکت کرد و مجددا در المپیک ۲۰۰۴ آتن نسیم حسن‌پور در تیراندازی، تنها زن اعزامی بود. ورزش زنان ایران سه دوره پیاپی فقط یک نماینده در المپیک و هر بار نیز در تیراندازی داشته است.

منیژه بین ۴۵ نفر در رده چهل و سوم ایستاد. نسیم هم در آتن بین ۴۱ نفر، بیست و هشتم شد که تا آن مقطع، بهترین عنوان تیراندازهای زن و مرد ایرانی در تاریخ المپیک بود.

المپیک پکن

برای المپیک پکن سال ۲۰۰۸ روال سابق تغییر کرد. نجمه آبتین در تیروکمان، هما حسینی در قایقرانی و سارا خوش جمال در تکواندو با حریفان‌شان به رقابت پرداختند.

آبتین در دور نخست با نتیجه ۱۰۶-۹۶ به کماندار کره شمالی باخت و حذف شد. هما حسینی در مرحله گروهی رقابت‌های روئینگ با پاروزن‌هایی از ایتالیا، استرالیا و ال‌سالوادر همگروه بود و آخر شد. در گروه بازنده‌ها هم آخرین نفری بود که از خط پایان گذشت.

سارا خوش جمال در ۴۹ کیلوگرم تکواندو توانست غزلان تودالی از مراکش را شکست دهد اما به حریف تایوانی باخت تا از چارچوب مسابقات خارج شود.

المپیک لندن

تعداد دختران المپیکی کاروان ورزش ایران برای المپیک لندن سال ۲۰۱۲ افزایش یافت. الهه احمدی و مه‌لقا جام بزرگ در تیراندازی، زهرا دهقان در تیروکمان، ندا شهسواری در پینگ پنگ، لیلا رجبی در دوومیدانی، سوسن حاجی‌پور در تکواندو به اتفاق سولماز عباسی و آرزو حکیمی که تا روزهای آخر نمی‌دانستند آیا فدراسیون قایقرانی ایران به دلیل تعلیق، اجازه شرکت در المپیک را خواهد داشت یا خیر، دختران ایرانی حاضر در المپیک لندن بودند.

آرزو در کانو ۲۰۰ متر در گروهش آخر شد و در ۵۰۰ متر نیز همین نتیجه را تکرار کرد. مثل سولماز در روئینگ که در گروه مقدماتی و همچنین گروه بازنده‌ها در رده آخر قرار گرفت.

زهرا دهقان در تیروکمان وضعیت خوبی را پشت سر نگذاشته بود. به خاطر اختلافات، حتی فدراسیون او را خط زده و ساره احمدی را جایگزین کرد. تغییری که در واپسین روزهای باقی مانده به المپیک، باطل شد.

دهقان به عنوان دارنده سهمیه به المپیک رفت و بدون مربی از دور مسابقات کنار رفت. زهرا به ماریانا آویتیا از مکزیک باخت؛ فرد پیروز در پایان به مدال برنز رسید.

لیلا رجبی در پرتاب وزنه بین ۳۲ ورزشکاری که در دایره پرتاب ایستادند، به عنوان بیست و یکم رسید. ندا شهسواری هم در پینگ پنگ به بازیکن نیجریه‌ای باخت.

بهترین نتیجه زنان ایران در تاریخ بازی‌های المپیک را الهه احمدی رقم زد و در تیراندازی به رده ششم المپیک لندن رسید.

جایگاهی که او و به طور کلی زنان اعزامی از ایران به المپیک ریو، قصد ارتقای آن را دارند و چه بسا به نیم قرن ناکامی در کسب مدال از بازی‌های المپیک خاتمه دهند.

ژیلا الماسی

حضور ژیلا الماسی در بازی‌های المپیک

پاسخی بگذارید