به گزارش سایت ورزش بانوان؛ در تاریخ ورزش بانوان ایران، برخی از افرادی که صفهای مبارزه را میشکنند و از طلسمها عبور میکنند، نام خود را برای ابد به ثبت میرسانند.
بانوان ایرانی تلاشهای بسیاری برای رسیدن به موفقیت کردهاند چه بسا با وجود برخی نگاههای تبعیضی تلاش و کوشش آنها جلوه بیشتری به خود میگیرد.
شمشیربازی از آن دسته رشتههایی است که در بخش بانوان و چندین سال بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی شروع به فعالیت مجدد کرد. از آن جهت هنوز چندان رنگ و بوی قهرمانی به خود نگرفته است.
مهر سال ۱۳۵۲ نخستین دوره مسابقات شمشیر بازی آسیا در تهران برگزار شد. بانو مهوش شفایی ۱۷ ساله برفراز سکوی مسابقات ایستاد. بانو ژیلا الماسی روی سکوی دوم و قهرمان ممتاز ژاپنی بر روی سکوی سوم، در کنارشان بانو ناهید آچاک با عنوان چهارمی ایستاده است. آن روزها سکوی آسیا در تصرف بانوان ایران بود.
شهریور سال ۱۳۵۳ و در هفتمین دوره از مسابقات آسیایی به میزبانی ایران، مهوش شفاهی و گیتی محبان در حالی اولین مدالهای ایران را در شمشیربازی گرفتند که در فلوره انفرادی این مسابقات به ترتیب به مدالهای نقره و برنز رسیده بودند.
موفقیت زنان ورزشکار در بازیهای آسیایی تهران، مسئولان ورزش را مجاب کرد تا حداقل تیم شمشیربازی دختران را روانه المپیک مونترال ۱۹۷۶ کنند؛ تیمی که فاتح بازیهای آسیایی شده بود.
شمشیربازی زنان در المپیک مونترال فقط در اسلحه فلوره برگزار شد. مهوش شفایی ۲۰ ساله، گیتی محبان ۲۶ ساله، ژیلا الماسی ۲۲ ساله و مریم آچاک ۲۹ ساله بانوان شمشیرباز اعزامی به المپیک مونترال بودند که بدون کسب عنوان به ایران بازگشتند.
آن زمان هیچکس تصور نمیکرد تا ۲۰ سال آینده، واپسین حضور دختران ایرانی در المپیکها باشد و تازه فعالیت رشته شمشیربازی هم برای یک دهه در ایران ممنوع شود! به مدت ۲۰ سال و تا المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا ایران در بخش بانوان نمایندهای در المپیک نداشت. متاسفانه از آتلانتا تا آتن نیز، ورزش زنان ایران سه دوره پیاپی فقط یک نماینده در المپیک داشته و هر بار نیز در تیراندازی.
از سال ۱۳۷۳ مجددا کار رسمی بانوان در رشته شمشیربازی شکل گرفته بود. اما تا چند سال پیش هم نمیتوانستند در مسابقات برون مرزی شرکت کنند از آن جهت که به طور تخصصی این رشته را آموزش ندیده بودند. بدنبال همین مسائل به محض اینکه فرصت حضور در میدانهای برون مرزی را یافتند، در اغلب رقابتها با حریفان بازنده بودند.
زمان کسب سهمیه ورزشکاران برای حضور در بازیهای المپیک آتن ۲۰۰۴ فرا رسید. شمشیربازی بانوان یکی از امیدهای کسب سهمیه بود که ناکام شد. حذف شدن تیم شمشیربازی بانوان ایران در مسابقات انتخابی المپیک آتن، امیدها برای اعزام کاروانی پرتعداد از زنان ایرانی برای شرکت در المپیک را به یأس تبدیل کرد. البته المپیک ۲۰۱۲ لندن و ۲۰۱۶ ریو نیز، شمشیربازی بانوان ایران راهی به المپیک نداشت.
سال ۱۳۸۹ و در بهبوهه ناکامی بانوان در مسابقات شمشیربازی، جوانترها و تازهنفسهای شمشیربازی بانوان افتخار آفرینی کردند. بعد از ۳۷ سال نجمه سازنچیان نماینده ایران در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا صاحب مدال شد.
اما امروز و با تمام این کمبودها و مشکلات، امیدواریم افراد صاحب کرسی در فدراسیون شمشیربازی و مسئولان ذیربط وزارت ورزش با برنامهای مدون و از پیش تعیین شده طی این چهار سال برای حضور شمشیربازی بانوان در المپیک توکیو هدف تعیین کنند.